Blåbärspaj
Idag har jag bakat en paj, det blev en blåbärspaj.
Till denna pajen gjorde jag även en hemmagjord vaniljsås, jätte enkelt!
Här delar jag med mig av de recept jag använde mig av. =)
Först kommer pajreceptet, och självklart kan man använda vilka bär man vill, äpplen eller rabarber fungerar också.
4-6 port.
3 dl vetemjöl
3/4 dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
½ krm salt
100 g smör eller margarin
Fyllning
4-5 dl blåbär
2-3 msk socker
1 tsk potatismjöl
Gör så här:
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och salt i en bunke. Skär matfettet i små bitar och lägg ner det. Finfördela till en smulig massa med hjälp av en gaffel.
Lägg blåbären i en ugnssäker form. Blanda socker och potatismjöl och strö över bären. Fördela sedan smuldegen över.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 225 grader ca 20-30 minuter.
Enkel vaniljsås
4 port.
1 ägg
4 dl grädde + mjölk eller bara mjölk
2 tsk potatismjöl
1-2 msk socker
1 msk vaniljsocker
(salt)
Gör så här:
Blanda ägg, grädde, mjölk, potatismjöl och socker i en kastrull. Låt blandningen sjuda under oavbruten vispning tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen. Smaka av med vaniljsocker och eventuellt en aning salt. (Saltet tar fram smakerna bättre.) Vispa tills den mesta hettan har försvunnit. Kyl såsen och servera den kall till den nybakta pajen.
Så här blev min blåbärspaj med vaniljsås. =)

Det smakade väldigt bra. Och paj är ju alltid gott på sommaren!
Hoppas ni gillar recepten. Lycka till! Vi hörs.