Vit chokladkladdtårta med glasyr
Här delar jag med mig av receptet och det kommer även en bild!
Ingredienser
250g vit choklad
200g smör
3st ägg
2,5 dl strösocker
2 msk cognac
2 dl vetemjöl
Glasyr
150g vit choklad
0,5dl grädde
Gör så här:
1 Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen. Smält smöret
i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter.
2 Vispa ägg och socker poröst. Rör i choklad, cognac och mjöl.
3 Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, 24 centimeter i diameter.
4 Grädda i nedre delen av ugnen 30– 35 minuter. Låt kakan kallna och ställ i kylen.
5 Glasyr: Hacka chokladen. Koka upp grädden. Ta den från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Låt glasyren halvstelna cirka 5 minuter i kylen. Bred glasyren över kakan och låt den stelna i kylen. Sikta över florsocker.
Så här blev min tårta. Man kan utesluta cognac i den om man vill, jag hade ingen cognac i denna.
Hoppas det smakar! =)
Tårta till far
Eftersom att det är fars dag så finns det ju inget som passar bättre att ge bort än en tårta! Att jag skulle baka en tårta till fars dag visste jag ganska längesedan, så jag hade funderat länge på hur tårtan skulle bli på ett ungefär.
Jag tycker om att göra vackra men ändå lite personliga tårtor, så jag började fundera vad som skulle passa in på min pappa. Några av hans intressen är båtar, motorcyklar och flygplan så jag tänkte göra en "fin" tårta som gick i lila, vitt och silver och ställa ett metallflygplan på tårtan. Jag beställde hem saker som jag behövde sugarpaste, lila ätbar sprayfärg samt 3 kvadratiska formar i olika storlekar från Wilton.
Jag visste vad jag ville ha för fyllningar (mina personliga favoriter) vit chokladmousse och limemousse. När jag väl fick hem sakerna i fredags dvs 2 dagar innan fars dag började jag med att göra fyllningarna och lät de stå över natt. Det är viktigt då de ska få en bra konsistens.
Vid detta laget hade jag fortfarande inte hittat något flygplan som skulle pryda tårtan. Jag var ju lite sent ute men letade i lite leksaksaffärer utan att hitta något som jag tyckte passade. Då det inte fanns så många flygplan över huvud taget tänkte jag att jag fick använda mig av något annat, som en motorcykel. Efter ytterligare en stunds letande hittade jag en lagom stor motorcykel av märket Suzuki, det passade perfekt eftersom att pappa haft en sådan hoj.
Efter att jag hade hittat dekorationen till tårtan bakade jag tårtbotten. När den hade kallnat la jag emellan fyllningarna och lät de sedan stå i kylen ytterligare ett dygn.
Sedan var det dags att lägga på grädde, sugarpaste och dekorera tårtan. När jag lägger grädde på tårtan tycker jag det är bra att vispa grädden ganska hårt och att inte snåla med grädden. När man bakar en sugarpaste/marsipan tårta är det det som är under (i mitt fall grädden) som är "grunden". Om man gör den slät och fin blir det också ett slätt och fint resultat.
Efter jag lagt på den vita ofärgade sugarpasten och gjort det slätt och fint var det dags att dekorera. Jag började med att knyta ett lila band längst ner på tårtan och knöt en rosett. Därefter gjorde jag kallor som jag färgade med min lila sprayfärg och fäste även fast en silverkula på varje. Jag limmade fast endel kallor tills jag var nöjd, penslade på lite pulverfärg (snowflake) och därefter satte på motorcykeln. Till sist limmade jag fast lite lila hjärtan, sedan var jag nöjd men min fars dags tårta.
Här kommer två bilder från olika vinklar. Hoppas ni gillar dem.
Jag blev mycket nöjd med resultatet, pappa blev glad för den och den smakade bra också! Kommentera gärna.
Vi hörs!
Björnbär och jordgubbspaj
Jag använde mig av frysta bär som jag la i en ugnssäker pajform och strödde över lite socker och potatismjöl och lät det sedan stå ett tag. Därefter gjorde jag pajdegen. Jag hade vetemjöl och smör som jag knådade ihop och sedan tillsatte jag lite vatten och knådade ihop det snabbt tills det blev en fin deg. Degen ska sedan vila i kylen ungefär 30 minuter.
Under tiden gjorde jag vaniljsåsen. Jag gjorde den enklaste varianten, då behöver man bara grädde alternativt matlagningsgrädde, (mjölk går också bra, men blir inte lika gott) ägg, potatismjöl, socker och vaniljsocker. Man vispar ihop allt utom vaniljsockret i en kastrull, sedan sjuder man det tills det tjocknar, det får ine koka! När såsen tjocknat kan man fortsätta vispa ett tag tills det svalnat något. Medan man låter såsen kallna gör man färdigt pajen för ugnen. (Man smakar av såsen med vaniljsockret då såsen har kallnat, det är lättare att känna smaken då.)
Nu kan man ta ut degen och kavla den lite så att den passar formen. Man kan även spara en bit deg för att dekorera med ovanpå pajen. Om man bara lägger på degen som ett lock över bären är det bra att göra lite hål i den så att ångan kommer ut. Sedan ska pajen in i ugen 225 grader i ca 20-25 minuter.
Låt pajen svalna något innan den avnjuts med den goda vaniljsåsen.
Efter att vi smakat på en bit var såg min paj ut såhär.
Man kan självklart använda vilka bär som helst efter tycke och smak. Sockret i pajen och vaniljsåsen kan an också reglera efter tycke och smak beroende på om man gillar mer syrligt eller lite sötare paj.
Hoppas det smakar! Vi hörs.
Tekakor
Hej igen. Ledsen för den urusla uppdateringen, har inte haft tillräckligt med inspiration och heller inte kommit på något bra att blogga om.
Men jag ser att jag fortfarande har några få läsare kvar, så här kommer ett inlägg.
Sedan förra gången (länge sedan, jag vet) har jag bakat lite tekakor. Det är ju alltid gott med nybakt bröd till frukost eller till fikat.
Jag tycker speciellt om när de är lite grövre, så jag bakade efter vanligt recept fast jag tillsatte lite grahamsmjöl och grovt rågmjöl istället för bara vetemjöl. Det går att testa sig fram lite efter tycke och smak. Sedan är det smidigt att frysa ner dessa och bara värma så blir de nästan som nybakta. =)
Här kommer en bild på hur de blev.
Vi hörs!
Goda och saftiga vaniljbullar
Nu har jag inte varit inne på bloggen på väldigt länge.. Men såg att jag har kvar några läsare i alla fall så nu får jag bättra mig! Så idag kommer jag att lägga ut mycket enkla, men framförallt goda vaniljbullar.
Detta är mycket enkla bullar att baka, eftersom de bara ska jäsa en gång. De är fyllda med vanilj, smör, socker, så det blir mycket saftiga och goda bullar. Jag tänkte ge er receptet så ni kan prova att baka själva! =)
Saftiga vaniljbullar ca 50 stycken
50 g jäst
150 g margarin
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl strösocker
ca 14 dl vetemjöl
Fyllning
200 g margarin
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Smula ner jästen i en bunke. Smält margarinet, häll i mjölken tills det är fingervarmt. Blanda sedan ut det med jästen tills den har smält. Rör sedan ner socker, salt och nästan allt mjöl. Låt degen jäsa 1 timma. Rör då ihop fyllningen.
När degen jäst klart ska den knådas smidig på ett bakbord och därefter delas i 4 delar. Kavla ut varje del avlång och platt, bred på fyllningen, rulla ihop och skär i lika delar. Lägg bullarna med snittytan uppåt i formar. Pensla med uppvispat ägg och garnera med lite pärlsocker.
Grädda varje plåt i ugnen i 250 grader i ca 5-7 minuter.
Lägg sedan upp på ett galler och låt svalna.
Här kommer en bild på hur mina bullar blev!

Låt det väl smakas!
Blåbärspaj
Idag har jag bakat en paj, det blev en blåbärspaj.
Till denna pajen gjorde jag även en hemmagjord vaniljsås, jätte enkelt!
Här delar jag med mig av de recept jag använde mig av. =)
Först kommer pajreceptet, och självklart kan man använda vilka bär man vill, äpplen eller rabarber fungerar också.
4-6 port.
3 dl vetemjöl
3/4 dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
½ krm salt
100 g smör eller margarin
Fyllning
4-5 dl blåbär
2-3 msk socker
1 tsk potatismjöl
Gör så här:
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och salt i en bunke. Skär matfettet i små bitar och lägg ner det. Finfördela till en smulig massa med hjälp av en gaffel.
Lägg blåbären i en ugnssäker form. Blanda socker och potatismjöl och strö över bären. Fördela sedan smuldegen över.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 225 grader ca 20-30 minuter.
Enkel vaniljsås
4 port.
1 ägg
4 dl grädde + mjölk eller bara mjölk
2 tsk potatismjöl
1-2 msk socker
1 msk vaniljsocker
(salt)
Gör så här:
Blanda ägg, grädde, mjölk, potatismjöl och socker i en kastrull. Låt blandningen sjuda under oavbruten vispning tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen. Smaka av med vaniljsocker och eventuellt en aning salt. (Saltet tar fram smakerna bättre.) Vispa tills den mesta hettan har försvunnit. Kyl såsen och servera den kall till den nybakta pajen.
Så här blev min blåbärspaj med vaniljsås. =)

Det smakade väldigt bra. Och paj är ju alltid gott på sommaren!
Hoppas ni gillar recepten. Lycka till! Vi hörs.
Midsommar tårta
På midsommarafton fick jag med lite hjälp av min mor och min vän Lina äran att göra tårtan som vi skulle äta. Det skulle bli en jordgubbstårta med grädde, och det är faktiskt lika enkelt att göra som det låter.Vi använde faktiskt bara jordubbar, grädde, tårtbotten och lite riven mörk choklad i vår tårta.
Vi började med att mosa jordgubbar och saften som blev använde vi till att dränka alla bottnar med, då blir det en extra saftig tårta. Sedan la vi emellan de mosade jordgubbarna. Och sedan vispad grädde, smaksatt med lite vaniljsocker. Så mellan varje botten hade vi alltså mosade jordgubbar och vispad grädde. När vi hade lagt ihop tårtan täckte vi hela tårtan med ett tunnt lager vispad grädde och sedan var det dags att dekorera tårtan!
Eftersom att jag tycker det är så roligt och att det är så snyggt fick jag spritsa grädde på tårtans kant. På toppen dekorerade vi sedan med skivade jordgubbar längs kanten, och några hela jordgubbar och några jordgubbsbitar. I mitten dekorerade vi med en stor hel jordgubbe som vi skivat lite snyggt. Slutligen rev vi lite mörk choklad över hela tårtan.
Här är resultatet!

Första bilden ovanifrån

Här är den andra bliden, där den spritsade grädden syns.
Det blev en mycket uppskattad tårta, alla tyckte om den. Men framförallt var den ju lätt och rolig att göra!
Kolakakor
Jag bakade lite kakor igår, det blev kolakakor. De är lätta och göra och är mycket, mycket goda.
Jag tänkte dela med mig av receptet till er!! =)
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk malen ingefära
Sätt ugnen på 175 grader. Skär smöret i tunna skivor. Rör smör och socker poröst i en skål. Tillsätt vaniljsocker, sirap, mjöl, bakpulver och ingefära. Arbeta ihop snabbt till en deg. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela den i tre delar. Rulla ut till längder, ca 40 cm långa. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något. Grädda mitt i ugnen tills längderna är ljusbruna 10-12 min. Skär de varma längderna i sneda ca 3 cm breda kakor.
Degen kan även göras i matberedare. Lägg alla ingredienserna i beredningsskålen och arbeta snabbt ihop till en deg.
Morotskaka
Min mor var hemma hos mig igår. Hon har varit i Australien i ett par veckor så därför tänkte jag baka något vi kunde fika när hon kom hem till mig. Jag bestämde mig för att göra en morotskaka, det är ju väldigt gott och enkelt att baka!
Jag använde mig av ett lite annorlunda recept så jag tänkte dela med mig av det till er, så ni också kan baka denna underbart goda kaka!
1 dl valnötter
1 msk smör
1 dl kokosflingor (ströbröd går också bra, det använde jag mig utav)
3 st stora ägg
3 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel, mald
2 tsk vaniljsocker
5 dl finrivna morötter
1,5 dl solrosolja eller rapsolja
Glasyr
200 g färskost, naturell
1 vaniljstång
100 g rumstempererat smör
4 dl florsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka nötterna.
Smörj och "bröa" formen med kokos eller ströbröd. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda sedan i de rivna morötterna.
Rör sedan ner olja, valnötter och morotsblandningen i äggsmeten. Blanda väl och häll i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter.
Lossa sedan kakan på ett galler och låt kallna.
Blanda under tiden glasyren så här:
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, blanda med färskosten. Vispa sedan detta tillsammans med smör och florsocker till en vit fluffig massa. Bred detta över kakan. Strö över lite grovrivna morötter över kakan.
Ställ gärna in kakan i kylen och låt glasyren stelna något, sedan är den klar att avnjutas!
Jag hade lite bråttom med kakan så jag hann inte ställa in det i kylen för att stelna, därför blev glasyren något rinnig.
Men mycket, mycket god! =)
Så här blev resultatet.
Vi hörs!
Drömmar
Idag har jag bakat kakor. Det blev drömmar. Det är ju så gott! Det är också väldigt enkelt att göra!
Om ni vill baka så kommer receptet här! =)
100 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornssalt (var noga med måttet här, om du tar för mycket smakar de inte så gott)
ca 4 dl vetemjöl
Om man vill kan man garnera med en halv sötmandel på varje kaka.
Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt. Tillsätt oljan lite i sänder. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner det i degen. Arbeta in resten av mjölet.
Rulla degen i 2 längder. Skär dem i bitar och forma dem till bollar. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. (Tryck fast en halv, skållad och skalad mandel i varje kaka.)
Grädda mitt i ugnen, 150 grader i ca 20 minuter.
Här kommer en bild!

Hoppas det smakar. Vi hörs!
Lyckade tårtor
Jag skrev ju tidigare i bloggen mina planer för dessa tårtor, och nu tänkte jag beskriva hur de blev, smakade och självklart lägga upp bilder på dem.
Vi börjar med tårtan med sugarpaste, påsktårtan. Jag funderade ett tag på om jag ville att den skulle vara vit eller gul, men kom sedan fram till att jag ville ha den vit med lite gula detaljer istället.
Som jag skrev i det tidigare inlägget så skulle denna tårta innehålla en vit chokladmousse och en limemousse, vilket ju är så himla gott! Ni borde testa det. =) Jag täckte den som vanligt med grädde och la över sugarpasten, som denna gång blev alldeles lagom i tjocklek, vilket ju spelar så himla stor roll i det slutgiltiga utseéndet på tårtan.
Nåja. Jag hade i alla fall beställt en del fina påskdekorationer från internet som jag hade att dekorera tårtan med. Jag gjorde också några kallor och gula rosor som jag dekorerade tårtan med. Sedan färgade jag kristyr gul och spritsade runt om på tårtan i nederkant. Jag avslutade med att pensla på lite pulverfärg.
Gästerna tyckte denna tårtan var mycket fin, men speciellt god. De flesta tyckte att denna tårta var godast.
Här kommer en bild! =)

Vidare till nästa tårta. Den andra tårtan var ju en tårta med grädde och exotisk frukt. Men jag var lite osäker på vad jag ville ha för fyllning i. Det blev i alla fall min hemmagjorda vaniljkräm och en jordgubbsmousse med hela jordgubbsbitar i. Jag täckte även denna tårta med vispad grädde och sedan spritsade jag grädde på sidorna, det blir mycket snyggt tycker jag.
Jag dekorerade sedan uppepå med olika sorters frukt. Lite färsk ananas, men även lite av toppen på ananasen, vilket jag tycker är lite häftigt, passionsfrukt, 2 sorters vindruvor, lite jordgubbar, physalis och kiwi. Även denna tårta blev väldigt god och mycket tjusig.
Här kommer den!

Jag blev mycket nöjd med båda mina tårtor och det blev ett mycket lyckat kalas!
Vad tycker ni? Kommentera gärna! =)
Vi hörs
Nyttig bovetelimpa
Recept för 1 limpa
4 dl dinkelmjöl
1 dl bovetemjöl
2 dl havregryn
1 dl linfrö
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1 äpple
1 dl torkade aprikoser
1/2 dl honung
4 1/2 dl naturell yoghurt
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Kärna ur, klyfta och skär äpplet i skivor. Klipp/skär aprikoserna i små bitar.
4. Rör ner honung, yoghurt, äpple och aprikoser.
5. Häll smeten i en smord och mjölad brödform eller liknande, ca 30x10 cm.
Toppa med frön och havregryn och pudra över lite mjöl. (Jag toppade även med lite havssalt.)
6. Grädda på nedersta falsen i ca 60 minuter.
7. Ta ut brödet, stjälp upp det på ett galler och låt svalna under bakduk.
Såhär blev mitt bröd.

Brödet kan med fördel ätas några dagar efter bakdagen.
Tillsammans med en ost eller skinkskiva och lite grönsaker blir det jättegott. MUMS!
Fika
Det finns både söta scones och osötade och eftersom att jag ville ha lite matigare bakade jag osötade. De går att variera mycket med pålögg exempelvis marmelad, smör, ost, grädde eller sylt. Jag valde ost på mina scones tillsammans med en kopp kaffe.

De blev ganska stora, men då behöver man inte äta så många. =)

Mmmmm.. Så gott!
Tårtor på G
Jag ska ha lite kalas för de närmsta i släkten nästa söndag, alltså påskdagen. Så vad passar inte bättre än en påsktårta..!?
Eftersom att vi kommer att bli ungefär 20 personer måste jag baka 2 tårtor. En "påskinspererad" sugarpaste tårta och en gräddtårta med exotisk frukt hade jag tänkt att göra.
I den första tårtan tänkte jag ha vit chokladmousse och limemousse (vilket ju är mina favoritfyllningar). Sedan tänkte jag klä den med sugarpaste och dekorera med lite olika påsksaker. Jag tänkte också köpa sådana små gula kycklingar i marsipan och eventuellt göra lite påskägg och så. Jag får fundera lite mer på den biten.
I grädd- och frukttårtan har jag inte bestämt mig riktigt än vad det blir för fyllning. Något med valiljkräm tror jag, men vi får se vad det blir för något.
Jag hade i alla fall tänkt att dekorera den med grädde, eventuellt spritsad grädde, vindruvor, kiwi, physalis, och kanske färsk ananas.
Detta var lite av min planering på dessa tårtor. Ni får fortsätta läsa nästa vecka, för på påskdagen kommer jag att lägga ut mer text och även bilder på hur dessa tårtor blev.
Vi hörs! =)
Tårta med choklad och exotisk frukt
Jag fick en beställning i onsdags kväll på en tårta. Det var min sambos mamma som ville ha med en tårta till sin vännina som fyllde 40 år.
Eftersom att jag inte hade någon sugarpaste hemma fick det bli en gräddtårta. Jag ville ha med riven choklad på tårtan, för jag tycker det är fint och blir väldigt gott.
Jag fick också en idé om att jag ville ha med endel exotisk frukt, som passar bra tillsammans med choklad och grädde.
Fyllningen diskuterade vi och och det fick bli en hallonmousse tillsammans med min hemmagjorda vaniljkräm. Dessutom är ju hallon, choklad och vanilj väldigt gott tillsammans!

Efter jag hade lagt på den rivna mörka chokladen på sidan la jag på 2 st "chokladflak" som jag hade gjort. De gjorde jag genom att smälta ljus blockchoklad i micron och sedan smeta ut de på en remsa som jag klippt ur av en plastficka. Gjorde också några drag med en sked så att det skulle bli lite mönstrat.
Längs kanten skar jag upp olika storlekar av stjärnfrukt, vilket jag tycker blir väldigt snyggt. Jag dekorerade sedan med uppskuren passionsfrukt, hallon och physalis. Mellan physalisen ställde jag chokladflak.
Slutligen gjorde jag en "chokladdeg" på mörk choklad, honung, vatten och socker. Som jag sedan gjorde en chokladros utav.
Jag blev mycket nöjd med resultatet. Vad tycker ni? =)