Björnbär och jordgubbspaj

Är hos min mamma i Varberg och idag har jag bakat en björnbär och jordgubbspaj med hemgjord vaniljsås.

Jag använde mig av frysta bär som jag la i en ugnssäker pajform och strödde över lite socker och potatismjöl och lät det sedan stå ett tag. Därefter gjorde jag pajdegen. Jag hade vetemjöl och smör som jag knådade ihop och sedan tillsatte jag lite vatten och knådade ihop det snabbt tills det blev en fin deg. Degen ska sedan vila i kylen ungefär 30 minuter.

Under tiden gjorde jag vaniljsåsen. Jag gjorde den enklaste varianten, då behöver man bara grädde alternativt matlagningsgrädde, (mjölk går också bra, men blir inte lika gott) ägg, potatismjöl, socker och vaniljsocker. Man vispar ihop allt utom vaniljsockret i en kastrull, sedan sjuder man det tills det tjocknar, det får ine koka! När såsen tjocknat kan man fortsätta vispa ett tag tills det svalnat något. Medan man låter såsen kallna gör man färdigt pajen för ugnen. (Man smakar av såsen med vaniljsockret då såsen har kallnat, det är lättare att känna smaken då.)

Nu kan man ta ut degen och kavla den lite så att den passar formen. Man kan även spara en bit deg för att dekorera med ovanpå pajen. Om man bara lägger på degen som ett lock över bären är det bra att göra lite hål i den så att ångan kommer ut. Sedan ska pajen in i ugen 225 grader i ca 20-25 minuter.

Låt pajen svalna något innan den avnjuts med den goda vaniljsåsen.

Efter att vi smakat på en bit var såg min paj ut såhär.



Man kan självklart använda vilka bär som helst efter tycke och smak. Sockret i pajen och vaniljsåsen kan an också reglera efter tycke och smak beroende på om man gillar mer syrligt eller lite sötare paj.

Hoppas det smakar! Vi hörs.

Kommentarer
Postat av: Mamma

Denna pajen var alldeles lagom söt. Du är duktig du, min lilla kråkefia.

2009-11-02 @ 19:33:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0