Blåbärspaj

Idag har jag bakat en paj, det blev en blåbärspaj.
Till denna pajen gjorde jag även en hemmagjord vaniljsås, jätte enkelt!  
Här delar  jag med mig av de recept jag använde mig av. =)
Först kommer pajreceptet, och självklart kan man använda vilka bär man vill, äpplen eller rabarber fungerar också.

4-6 port.
3 dl vetemjöl
3/4 dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
½ krm salt
100 g smör eller margarin

Fyllning
4-5 dl blåbär
2-3 msk socker
1 tsk potatismjöl

Gör så här:
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och salt i en bunke. Skär matfettet i små bitar och lägg ner det. Finfördela till en smulig massa med hjälp av en gaffel. 
 
Lägg blåbären i en ugnssäker form. Blanda socker och potatismjöl och strö över bären. Fördela sedan smuldegen över.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 225 grader ca 20-30 minuter.

Enkel vaniljsås
4 port.
1 ägg
4 dl grädde + mjölk eller bara mjölk
2 tsk potatismjöl
1-2 msk socker
1 msk vaniljsocker
(salt)

Gör så här:
Blanda ägg, grädde, mjölk, potatismjöl och socker i en kastrull. Låt blandningen sjuda under oavbruten vispning tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen. Smaka av med vaniljsocker och eventuellt en aning salt. (Saltet tar fram smakerna bättre.) Vispa tills den mesta hettan har försvunnit. Kyl såsen och servera den kall till den nybakta pajen.

Så här blev min blåbärspaj med vaniljsås. =)



Det smakade väldigt bra. Och paj är ju alltid gott på sommaren!
Hoppas ni gillar recepten. Lycka till! Vi hörs.


Midsommar tårta

Nu var det alltför längesedan jag la upp något här på bloggen. Har inte blivit så mycket bakning det sista, det finns ju ingen som vill äta....

På midsommarafton fick jag med lite hjälp av min mor och min vän Lina äran att göra tårtan som vi skulle äta. Det skulle bli en jordgubbstårta med grädde,  och det är faktiskt lika enkelt att göra som det låter.Vi använde faktiskt bara jordubbar, grädde, tårtbotten och lite riven mörk choklad i vår tårta.

Vi började med att mosa jordgubbar och saften som blev använde vi till att dränka alla bottnar med, då blir det en extra saftig tårta. Sedan la vi emellan de mosade jordgubbarna. Och sedan vispad grädde, smaksatt med lite vaniljsocker. Så mellan varje botten hade vi alltså mosade jordgubbar och vispad grädde. När vi hade lagt ihop tårtan täckte vi hela tårtan med ett tunnt lager vispad grädde och sedan var det dags att dekorera tårtan!

Eftersom att jag tycker det är så roligt och att det är så snyggt fick jag spritsa grädde på tårtans kant. På toppen dekorerade vi sedan med skivade jordgubbar längs kanten, och några hela jordgubbar och några jordgubbsbitar. I mitten dekorerade vi med en stor hel jordgubbe som vi skivat lite snyggt. Slutligen rev vi lite mörk choklad över hela tårtan.

Här är resultatet!




Första bilden ovanifrån


Här är den andra bliden, där den spritsade grädden syns.

Det blev en mycket uppskattad tårta, alla tyckte om den. Men framförallt var den ju lätt och rolig att göra!





RSS 2.0