Vit chokladkladdtårta med glasyr
Här delar jag med mig av receptet och det kommer även en bild!
Ingredienser
250g vit choklad
200g smör
3st ägg
2,5 dl strösocker
2 msk cognac
2 dl vetemjöl
Glasyr
150g vit choklad
0,5dl grädde
Gör så här:
1 Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen. Smält smöret
i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter.
2 Vispa ägg och socker poröst. Rör i choklad, cognac och mjöl.
3 Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, 24 centimeter i diameter.
4 Grädda i nedre delen av ugnen 30– 35 minuter. Låt kakan kallna och ställ i kylen.
5 Glasyr: Hacka chokladen. Koka upp grädden. Ta den från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Låt glasyren halvstelna cirka 5 minuter i kylen. Bred glasyren över kakan och låt den stelna i kylen. Sikta över florsocker.
Så här blev min tårta. Man kan utesluta cognac i den om man vill, jag hade ingen cognac i denna.
Hoppas det smakar! =)
Tårta till far
Eftersom att det är fars dag så finns det ju inget som passar bättre att ge bort än en tårta! Att jag skulle baka en tårta till fars dag visste jag ganska längesedan, så jag hade funderat länge på hur tårtan skulle bli på ett ungefär.
Jag tycker om att göra vackra men ändå lite personliga tårtor, så jag började fundera vad som skulle passa in på min pappa. Några av hans intressen är båtar, motorcyklar och flygplan så jag tänkte göra en "fin" tårta som gick i lila, vitt och silver och ställa ett metallflygplan på tårtan. Jag beställde hem saker som jag behövde sugarpaste, lila ätbar sprayfärg samt 3 kvadratiska formar i olika storlekar från Wilton.
Jag visste vad jag ville ha för fyllningar (mina personliga favoriter) vit chokladmousse och limemousse. När jag väl fick hem sakerna i fredags dvs 2 dagar innan fars dag började jag med att göra fyllningarna och lät de stå över natt. Det är viktigt då de ska få en bra konsistens.
Vid detta laget hade jag fortfarande inte hittat något flygplan som skulle pryda tårtan. Jag var ju lite sent ute men letade i lite leksaksaffärer utan att hitta något som jag tyckte passade. Då det inte fanns så många flygplan över huvud taget tänkte jag att jag fick använda mig av något annat, som en motorcykel. Efter ytterligare en stunds letande hittade jag en lagom stor motorcykel av märket Suzuki, det passade perfekt eftersom att pappa haft en sådan hoj.
Efter att jag hade hittat dekorationen till tårtan bakade jag tårtbotten. När den hade kallnat la jag emellan fyllningarna och lät de sedan stå i kylen ytterligare ett dygn.
Sedan var det dags att lägga på grädde, sugarpaste och dekorera tårtan. När jag lägger grädde på tårtan tycker jag det är bra att vispa grädden ganska hårt och att inte snåla med grädden. När man bakar en sugarpaste/marsipan tårta är det det som är under (i mitt fall grädden) som är "grunden". Om man gör den slät och fin blir det också ett slätt och fint resultat.
Efter jag lagt på den vita ofärgade sugarpasten och gjort det slätt och fint var det dags att dekorera. Jag började med att knyta ett lila band längst ner på tårtan och knöt en rosett. Därefter gjorde jag kallor som jag färgade med min lila sprayfärg och fäste även fast en silverkula på varje. Jag limmade fast endel kallor tills jag var nöjd, penslade på lite pulverfärg (snowflake) och därefter satte på motorcykeln. Till sist limmade jag fast lite lila hjärtan, sedan var jag nöjd men min fars dags tårta.
Här kommer två bilder från olika vinklar. Hoppas ni gillar dem.
Jag blev mycket nöjd med resultatet, pappa blev glad för den och den smakade bra också! Kommentera gärna.
Vi hörs!
Björnbär och jordgubbspaj
Jag använde mig av frysta bär som jag la i en ugnssäker pajform och strödde över lite socker och potatismjöl och lät det sedan stå ett tag. Därefter gjorde jag pajdegen. Jag hade vetemjöl och smör som jag knådade ihop och sedan tillsatte jag lite vatten och knådade ihop det snabbt tills det blev en fin deg. Degen ska sedan vila i kylen ungefär 30 minuter.
Under tiden gjorde jag vaniljsåsen. Jag gjorde den enklaste varianten, då behöver man bara grädde alternativt matlagningsgrädde, (mjölk går också bra, men blir inte lika gott) ägg, potatismjöl, socker och vaniljsocker. Man vispar ihop allt utom vaniljsockret i en kastrull, sedan sjuder man det tills det tjocknar, det får ine koka! När såsen tjocknat kan man fortsätta vispa ett tag tills det svalnat något. Medan man låter såsen kallna gör man färdigt pajen för ugnen. (Man smakar av såsen med vaniljsockret då såsen har kallnat, det är lättare att känna smaken då.)
Nu kan man ta ut degen och kavla den lite så att den passar formen. Man kan även spara en bit deg för att dekorera med ovanpå pajen. Om man bara lägger på degen som ett lock över bären är det bra att göra lite hål i den så att ångan kommer ut. Sedan ska pajen in i ugen 225 grader i ca 20-25 minuter.
Låt pajen svalna något innan den avnjuts med den goda vaniljsåsen.
Efter att vi smakat på en bit var såg min paj ut såhär.
Man kan självklart använda vilka bär som helst efter tycke och smak. Sockret i pajen och vaniljsåsen kan an också reglera efter tycke och smak beroende på om man gillar mer syrligt eller lite sötare paj.
Hoppas det smakar! Vi hörs.